Psychologische begeleiding rondom je zwangerschap

Soms loopt het anders dan je hoopt, of loop je vast in oude angsten en patronen. Als psycholoog richt ik me op alles rondom de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Je kunt hierbij denken aan nare herinneringen aan een vorige zwangerschap of bevalling, een miskraam of abortus, of een post partum depressie of angsten.

MIjn hulp kan worden ingezet ter voorbereiding op een (volgende) zwangerschap, om eerst oud zeer op te ruimen en daarmee ruimte te maken voor nieuw leven. Maar ook tijdens de zwangerschap kan het prettig zijn om je angst en onzekerheid uit te spreken en weer in balans en in je kracht te komen.

Cognitieve gedragstherapieAls cognitief gedragstherapeut gaat ze ervan uit dat mensen in de loop van hun leven cognities, dat wil zeggen gedachten ontwikkelen over zichzelf, de wereld en hun plaats in de wereld. Die gedachten/cognities leiden tot:

– gevoelens (bang, boos, blij, bedroefd) en- gedrag, wat in overeenstemming wordt gebracht met deze gevoelens.

Klachten ontstaan wanneer die gedachten niet passen bij de werkelijke situatie.

Gevoelens en gedragingen die daaraan gekoppeld zijn, worden ervaren als niet passend. In cognitieve therapie onderzoeken jullie of de wijze van denken wel helemaal klopt. Vervolgens richten jullie je op meer realistische standpunten en gedachten. Hierbij maakt Noortje gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerk afspraken.

Een voorbeeld: wanneer je denkt dat je bevalling heel zwaar en heftig gaat worden, dan voel je je bang en misschien wel bedroefd. In je gedrag trek je je misschien wel terug, of ga je op zoek naar verhalen op internet. Dit kan je angst vergroten. En angst tijdens de bevalling is nou juist iets dat je niet wilt. In de therapie gaan jullie op zoek naar jouw redenatie achter de gedachten dat je bevalling heftig en zwaar gaat worden. Jullie onderzoeken de door jou gevonden “bewijzen” en gaan na of deze kloppen, of dat er nog andere manieren zijn om tegen je naderende bevalling aan te kijken.

EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.

Werkwijze Nadat je je hebt aangemeld krijg je op korte termijn een afspraak voor een intakegesprek. In dit eerste gesprek wordt uitgebreid stilgestaan bij de problemen die je ervaart en wat je wilt bereiken. Aan de hand van dit gesprek wordt gezamenlijk een behandelplan opgesteld, passend bij jouw persoonlijke situatie. Aansluitend kan de behandeling van start gaan

Tarieven Behandeling bij Noortje valt onder de Basis GGZ. Wanneer je met een verwijsbrief van je huisarts bij haar in zorg komt, zullen de sessies vergoed worden.

Binnen de GGZ wordt met DBC’s (diagnose behandel combinaties) gewerkt.

In 2019 zijn deze als volgt opgedeeld:Kort €507,62 (4 tot 5 gesprekken)Middel €864,92 (7 tot 8 gesprekken)Intensief €1.356,25 (11 tot 14 gesprekken)

Onvolledig behandeltraject €207,19 (alleen intakegesprek)

Ieder zorgproduct kent, inclusief de intake, een gemiddelde behandeltijd. Langer of korter behandelen heeft geen invloed op het te declareren eindtarief. Dit betekent dat als je eerder stopt, het hele afgesproken product in rekening wordt gebracht (het is immers een bundel). Mocht je na een eerste gesprek stoppen met de behandeling, dan gelden de kosten van een onvolledig behandeltraject.De eigen bijdrage is komen te vervallen. Wel is het zo dat de kosten van de behandeling af gaan van het eigen risico (€385,- in 2019).

Wanneer je zonder tussenkomst van de huisarts en zorgverzekering wilt komen, hanteert Nootje een tarief van €100,- per sessie van 45 minuten.

Bel tijdig af! Zorgverzekeraars vergoeden alleen als een behandeling heeft plaatsgevonden. Bel alsjeblieft tijdig af bij verhindering. Bel je niet of korter dan 24 uren van te voren af, dan betaal je de zitting zelf. Ik breng voor het bellen en inplannen van een nieuwe afspraak 15 minuten in rekening bij je verzekering. Hierna blijft er €80,- over die je zelf moet betalen.

Let op: neem bij de natura selectief en budgetpolis contact op met je zorgverzekeraar om na te gaan of behandeling bij haar wel binnen de vergoeding valt.

Meer informatie? Je kunt me mailen op: noortje@studio-juk.nl of vul onderstaand formulier in. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

 

Vul hieronder je gegevens in en dan neem ik contact met je op

8 + 2 =