Eendaagse bevalcursus Meppel

Herken je jezelf in onderstaande?
Ben je al eens eerder bevallen?Of heb je te weinig tijd om een volledige (Hypnobirthing) cursus te doen?Of is het te kort voor de uitgerekende datum om nog de volledige groepscursus te kunnen volgen? En vraag je je hierdoor af of een volledige cursus Hypnobirthing nog zin heeft?

Met heel mijn hart kan ik oprecht zeggen dat een volledige groepscursus in vele gevallen nog zin heeft. Maar ik begrijp ook dat het niet altijd haalbaar is. Op veler verzoek heb ik daarom de ééndaagse Mum 2b bevalcursus ontwikkeld, waar een aantal aspecten van o.a. HypnoBirthing in terug komen.

Angst & spanning tijdens de bevalling
Er breekt een bijzondere periode voor je aan! Een periode van waarin veel gebeurt, zowel lichamelijk als geestelijk. Veel vrouwen zien op tegen de bevalling en proberen er zo min mogelijk aan te denken. Mensen in je omgeving kunnen de meest indrukwekkende en soms nare verhalen vertellen over de geboorte.
Misschien herken je jezelf hierin?

Deze angst zorgt er juist voor dat je lichaam tegen je werkt tijdens de bevalling. Door al deze ervaringen met geboortes kun je het misschien moeilijk voorstellen dat een bevalling ook rustig en op een mooie manier kan plaatsvinden.

Gevolgen van angst & spanning
Mogelijke gevolgen van angst tijdens de bevalling
Een ‘bange’ vrouw heeft minder kans op een makkelijke, probleemloze bevalling door de vecht-vlucht-reactie van ons lichaam. Dit is een overlevingsmechanisme.

Het lichaam neemt het gevoel van angst serieus en reageert daarop alsof er gevaar dreigt. Er worden stresshormonen aangemaakt en het lichaam maakt zich klaar om te vechten, te vluchten of te blokkeren.

 

Het meeste bloed zal worden getransporteerd van organen die niet belangrijk zijn (zoals de baarmoeder) naar de belangrijkste organen die het mogelijk maken te overleven en te vluchten, zoals de armen en benen.

Het resultaat is dat er te weinig bloed en zuurstof naar de baarmoeder gaat, waardoor de baarmoederspieren niet goed kunnen samenwerken, maar elkaar tegenwerken. Hierdoor kan pijn ontstaan, vertraagt het geboorteproces en kan de baby in nood komen.

Focus van deze dag
De focus deze dag ligt helemaal op de bevalling. De Mum 2b ééndaagse is geen traditionele ‘pufcursus’. Je krijgt waardevolle tips en technieken vanuit o.a. de hypnobirthing, mindfulness en spinning babies en mijn ervaring als doula. Met deze tips & technieken leer je hoe je met je lichaam ‘mee kunt werken’ en hoe je partner hierbij van grote steun kan zijn.

Wat kun je verwachten ​?

 

 • ​De bevalling van begin tot geboorte
  Jullie krijgen de belangrijkste informatie over het geboorteproces en wat je kunt verwachten tijdens de bevalling
 • Technieken voor een positieve mindset/ mindfulness
  Je leert wat je zelf kunt doen om angst om te buigen naar vertrouwen en wat voor impact dat kan hebben op het verloop van je bevalling
 • Ademhalingstechnieken
  Je leert technieken die je lichaam en je baby ondersteunen met ruimte, rust en zuurstof
 • Ontspanningstechnieken / massage technieken
  Je leert verschillende ontspanningstechnieken om makkelijk te kunnen ontspannen tijdens de bevalling (en je geboortepartner leert hoe hij/zij je hierin kan helpen). Niet zweverig, maar fijn en leuk om te leren
 • Bevalhoudingen/ drukpunten
  Om optimaal ruimte te maken voor je baby en een houding aan te nemen die prettig voor jou is
 • Informatie voor het opstellen van jullie geboortewensen/ geboorteplan
  Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn je wensen ten aanzien van de bevalling?
 • Hoe houdt je de regie? Wat als het anders loopt?
  Op deze vragen krijg je antwoord tijdens de ééndaagse
 • De rol van je partner
  Je partner leer wat hij/zij voor jou kan doen tijdens de bevalling om je te ondersteunen

Cursus data eendaagse bevalcursus

 • Zaterdag ​1 augustus
 • Zaterdag 29 augustus
 • Zaterdag 26 september