Knoopwijzen voor zwangeren

Hoera, je bent zwanger, gefeliciteerd!
Merk je ook dat je meer last krijgt van rugklachten naarmate je zwangerschap vordert? Heb je ook behoefte om het ‘dragen’ van je buik te verlichten? Dan is het dragen van je buik met een draagdoek wellicht iets voor jou!

Je groeiende buik, de belasting op de rug, buikspieren en de bekkenbodem kunnen je aanzienlijk hinderen tegen het einde van de zwangerschap. Veel voorkomende klachten zijn rugklachten (boven- midden of onderrug).

Klachten door het verweken van de symfyse en/of de SI gewrichten. Ook houden veel vrouwen vocht vast. Door het vasthouden van meer vocht tijdens de zwangerschap, neemt de mobiliteit van het bekkengewricht toe. Hierdoor klagen veel zwangeren over pijn in het schaamgebied.

Waarom knoopwijze voor zwangeren
De draagdoek kan worden ingezet om je houding te corrigeren en zo je boven-, midden en/of onderrug te ontlasten. Met deze draagwijze help ik je om het dragen van je buik te vergemakkelijken en je symptomen te verlichten.

Tijdens dit consult krijg je informatie over je lichaam tijdens de zwangerschap. Vervolgens leer je zes verschillende knoopwijzen met een geweven draagdoek. De knoopwijzen zijn bedoeld om je houding te corrigeren, waardoor rug- en bekkenklachten verminderen.

Aan het einde van het consult weet je welke knoopwijze op dit moment prettig voor je is, maar ook welke knoopwijze er nog meer geschikt zijn verderop in je zwangerschap. Immers je lichaam verandert wekelijks en daarmee ook je houding.

(De knoopwijzen zijn ontwikkeld door Sonja Wermbter van FTZ-Babytragen, in samenwerking met diverse fysiotherapeuten, bekkenfysiotherapeuten, gezondheidsconsulenten, ergotherapeuten, verloskundigen en gynaecologen.

Let op: Met deze knoopwijze wikkel je je zwangere buik niet volledig in, je kunt met deze knoopwijze je zwangere buik ondersteunen. De steun neemt geen spierkracht over, spieren worden dus niet ‘lui’ maar enkel ontzien en even ontspannen. De gespannen spieren die verkrampingen en klachten kunnen veroorzaken worden dus even geholpen om te ontspannen. Indien je klachten ondervindt die je hinderen in je dagelijkse bezigheden adviseer ik je om ten allen tijden een fysiotherapeut en/of bekkentherapeut te benaderen voor advies/ behandeling.

Voordelen draagwijzen voor zwangeren

  • Je houding wordt gecorrigeerd, zodat je rug- en bekkenklachten verminderen
  • ​Vergemakkelijkt het dragen van je buik
  • De steun van de draagdoek neemt geen spierkracht over, waardoor spieren niet ‘lui’ worden, ze worden enkel ontzien om te ontspannen